Το Ύπατο Συμβούλιο των Ελλήνων Εθνικών (Υ.Σ.Ε.Ε.) έχει τη νομική μορφή της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας, εξ ανάγκης, αφού η ελληνική νομοθεσία έως και σήμερα τουλάχιστον δεν προβλέπει άλλο κατάλληλο νομικό πρόσωπο (λ.χ. «Θρησκευτική Ένωση») για Θρησκείες που δεν ανήκουν στα παρακλάδια των τριών μονοθεϊστικών.
Ιδρύθηκε τον Ιούνιο του «1997» με σκοπό την ηθική και φυσική υποστήριξη, αλλά και παλινόρθωση της Εθνικής, Πολυθεϊστικής, Ελληνικής Παραδόσεως, Θρησκείας και Καθημερινού Τρόπου στην σύγχρονη Ελληνική κοινωνία που δυναστεύεται από πνευματική κλειστότητα και θεοκρατία

Η ίδρυσή του Υ.Σ.Ε.Ε. ήλθε μετά από μακρές επαφές, συζητήσεις και διαδικασίες που ξεκίνησαν το «1993» μεταξύ των παλαιοτέρων εν Ελλάδι ομάδων Εθνικών («Διιπετούς» Αθηνών, «Ταλετά» Σπάρτης και «Έλληνων Εθνικών» Θεσσαλίας) και κατέληξε στην πρόσκαιρη σύγκλιση κατά την περίοδο «1995» - «1996» του «Ομοβουλίου των Ελλήνων Εθνικών», δύο μήνες μετά από πανελλήνια συγκέντρωση στον νότιο Όλυμπο στις 9 Σεπτεμβρίου του «1995»).

Μετά από 14 έτη συνεχούς παρουσίας του στη νεοελληνική πραγματικότητα, με πάνω από 230 παρεμβάσεις του, πολλές επιτόπιες παραστάσεις και διαμαρτυρίες, και άνω των 300 διαλέξεων, εορτασμών αρχαίων εθνικών επετείων, δημοσίων τελετών και μορφωτικών εκδηλώσεών του, το Υ.Σ.Ε.Ε. αποτελεί κατά κυριολεξία την «πρώτη γραμμή» του κινήματος για την επιστροφή στους Πάτριους Τρόπους, μένοντας πάντοτε ανοικτό για συνεργασία με κάθε υγιά, δηλαδή δημοκρατική, ομάδα Εθνικών, όπως και πάντοτε πρόθυμο να παράσχει την βοήθειά του για ίδρυση νέων τέτοιων σε κάθε πλευρά της Ελληνικής γης.

Το Υ.Σ.Ε.Ε. είναι «Οργάνωση - Ομπρέλα», η οποία αποκλειστικώς στη βάση σχέσεων καλής πίστεως, καλής προαιρέσεως και αλληλοεκτιμήσεως αποβλέπει στη διεύρυνση του εν Ελλάδι ρεύματος των Εθνικών με τεχνική, νομική, ακόμη και οικονομική βοήθεια προς υπάρχουσες υγιείς ομάδες, καθώς και με παρότρυνση για δημιουργία νέων σε κάθε πλευρά της χώρας μας. Είναι ιδρυτικό μέλος του Παγκοσμίου Συνεδρίου Εθνικών Θρησκειών (World Congress Of Ethnic Religions, WCER) και επίσης, έχει ιδρύσει παραρτήματά του από το «1999» στην Αυστραλία και από το «2007» στις Η.Π.Α. και φιλοδοξεί να ανοίξει και άλλα σε χώρες όπου υπάρχει εθνικό Ελληνικό στοιχείο..
Τον Ιούνιο του «2004» το Υ.Σ.Ε.Ε. είχε την μεγάλη τιμή να φιλοξενήσει στην χώρα μας το 7ο Παγκόσμιο Συνέδριο Εθνικών θρησκειών, καλύπτοντας εξ ολοκλήρου από το αποθεματικό του και από εισφορές μελών του το υψηλό κόστος της διοργανώσεως. Το Υ.Σ.Ε.Ε. μαχόμενο ανένδοτα δίχως εξαρτήσεις από περίεργα κέντρα, στηρίζεται για την επίτευξη των στόχων του αποκλειστικώς στις δικές του δυνάμεις, με τη βοήθεια των «οικονομικών υποστηρικτών» του («αρωγών μελών») που εισφέρουν ετησίως 60 Ευρώ, βοηθώντας στη δημιουργία ενός αποθεματικού για δικαστικούς αγώνες, διαμαρτυρίες, τελετές και εκδηλώσεις διακινήσεως των ιδεών μας, αλλά και στην πραγμάτωση των διαφόρων σχεδίων για το άμεσο μέλλον, δηλ. την καθιέρωση ενός ή δύο δημόσιων βωμών ή Ναών, καθώς και την ίδρυση μίας πολυθεϊστικής Βιβλιοθήκης.

H ίδρυση και ύπαρξη του Υπάτου Συμβουλίου των Ελλήνων Εθνικών ανακοινώθηκε στις 17 Ιουλίου του «1997» με το ακόλουθο Δελτίο Τύπου που στάλθηκε στα ελλαδικά ΜΜΕ και ημερήσιο Τύπο:

Δελτίο Τύπου υπ' αριθμ. 1 / 17. 7. «1997»

Επί δεκαετίες τώρα εμείς οι Έλληνες Eθνικοί, δηλαδή οι όσοι από τους νεοέλληνες εισέτι σεβόμαστε και τιμούμε τα "ειωθότα και νομιζόμενα" των προγόνων μας αληθινών Ελλήνων, μέναμε (κακώς όμως όπως τελικά απεδείχθη..) σιωπηλοί με στωϊκή υπομονή μπροστά στη συστηματική -και διόλου τυχαία-παραμέληση ή υποβάθμιση της μνημειακής ή ζώσης εθνικής μας παραδόσεως, από ένα "Ελληνικό" Κράτος ουσιαστικά υπόδουλο σε έναν οικονομικοθρησκευτικό κολοσσό του οποίου τα φυσικά, πολιτισμικά και λογικά συμφέροντα δεν προϋποθέτουν ούτε καν στον ελάχιστο βαθμό κάποιον σεβασμό για την αληθινή (δηλαδή την προχριστιανική) εθνική μας παράδοση.

Τον τελευταίο όμως καιρό, ως παρενέργεια ίσως κάποιων πρώτων προσπαθειών να αρθρωθεί οργανωμένα και ο δικός μας λόγος μέσα στη νεοελληνική κοινωνία, διδαχθήκαμε με αρκετά βίαιο τρόπο ότι δεν έχουμε την πολυτέλεια να εξακολουθούμε να σιωπούμε μπροστά στον "ήσυχο πόλεμο" που καθημερινά πλέον διεξάγεται σε πλήρη κλίμακα ενάντια στον πραγματικό Ελληνισμό. Γιατί η απέναντι πλευρά, για πρώτη φορά στη μεταμεσαιωνική εποχή, φαίνεται να κατρακυλάει σε μισαλλόδοξες και επιθετικές ενέργειες που μέχρι πρόσφατα τα δημοκρατικά προσχήματα δεν επέτρεπαν να εκδηλωθούν ανοικτά. Είχαμε λοιπόν κατ’εξακολούθηση απειλές ενάντια σε άτομα που δραστηριοποιούνται στον «αρχαιότροπο χώρο», είχαμε εμπρησμό (!!) βιβλιοπωλείου που ειδικεύεται σε θέματα αρχαιογνωσίας, είχαμε ανοικτές επιθέσεις λάσπης από άμβωνες και ελεγχόμενα ΜΜΕ, καθώς και επιθέσεις (και αυτό είναι το πλέον φρικιαστικό !!) ενάντια σε προχριστιανικά ελληνικά μνημεία και Ιερά.

Κάτω λοιπόν από αυτή τη νέα και τρομακτική πραγματικότητα που βήμα - βήμα διαμορφώνεται ενάντια στον πραγματικό Ελληνισμό, και ενώ κανένας από τους υποτιθέμενους αρμόδιους δεν δείχνει να ευαισθητοποιείται ή να κινητοποιείται, αποφασίσθηκε από Έλληνες Eθνικούς η ίδρυση του ΥΠΑΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΕΘΝΙΚΩΝ για τη διάσωση και ανάδειξη της αληθινής Ελληνικής Παραδόσεως.

Σκοπός του είναι η με κάθε νόμιμο μέσον ευαισθητοποίηση του ελληνικού λαού για εξασφάλιση του σεβασμού, της διάσωσης, της φυσικής και ηθικής προστασίας, της αποκατάστασης και, τέλος, της ανάδειξης, των μνημείων, συμβόλων, ιδεών και ζωντανών μορφών της αρχαίας Ελληνικής Παραδόσεως, υπό την έννοια της ευρυτέρας Κοσμοαντιλήψεως, της Φιλοσοφικής Σκέψης, της πολιτικής αντιλήψεως, της εθνικής Θρησκείας, των Καλών Τεχνών, των ηθών και των εθίμων, της γλώσσας, της Μυθολογίας, της Συμβολιστικής, της Ελληνικής Γραμματείας και όλων των συναφών τομέων.

Το παρόν Δελτίο Τύπου αποτελεί την πρώτη μας ανακοίνωση προς τα ΜΜΕ και προς κάθε αρμόδιο και γενικώς ενδιαφερόμενο φορέα. Ελπίζουμε ότι τόσο αυτή, όσο και οι άλλες που πρόκειται να ακολουθήσουν, θα τύχουν από μέρους των παραληπτών μιας στοιχειωδώς αντικειμενικής αντιμετωπίσεως, όπως άλλωστε ορίζει η αρχή περί της απολύτου ισηγορίας των πολιτών.

Τιμή και Δόξα Στους Πατρώους Θεούς

Υ.Σ.Ε.Ε.