« Πρώτα προσπαθούν να σε αγνοήσουν, μετά να σε γελοιοποιήσουν, μετά να σε πολεμήσουν και μετά τους νικάς » (Γκάντι)
« Μας έχουν καταλογίσει τα πάντα, εκτός από αυτό που πραγματικά είμαστε και φοβούνται » (Ντεμπόρ)
English
English

Francais

Italiano

Espanol

Portuguese

Deutsch

Polska

Russian

   
Καλώς ήλθατε,
στον επίσημο δικτυακό τόπο
του Υπάτου Συμβουλίου των
Ελλήνων Εθνικών
Αρχική σελίδα
Σχετικά με το ΥΣΕΕ
Συχνές Ερωτήσεις
Δελτία Τύπου
Μ.Μ.Ε.
Γίνετε Μέλη
Κείμενα - αρχεία
Ιστορίες Αγάπης
Επικοινωνία
Εκδηλώσεις
Βασικά Ελληνικά τυπικά προς χρήση των Ελλήνων Εθνικών
Ονοματοδοσία
Γάμος
Κήδευση
Τα παραπάνω αποτελούν ένα βασικό σχεδίασμα τυπικών και μπορούν να προσαρμοστούν ή διαμορφωθούν ελεύθερα από τον καθένα Εθνικό θρησκευτή σύμφωνα με τις ιδιαίτερες περιστάσεις που τον αφορούν.
Προτεινόμενοι δικτυακοί τόποι
«Εκατηβόλος»
Περιοδικό Διιπετές
Βλάσης Ρασσιάς
Ελλήνων Τόποι
Δελφύς - ΥΣΕΕ
ΥΣΕΕ Αμερικής
Ένωση Σαμίων Εθνικών
Μυθολογικό Εργαστήρι για παιδιά
Αρχαίο Αττικό Ημερολόγιο
 

Αναζήτηση στις σελίδες του ysee.gr
Powered by FreeFind
το ysee.gr έχει βελτιστοποιηθεί για τον Mozila FireFoxΓραπτές πηγές της βορειοευρωπαϊκής Θρησκείας και Μυθολογίας

από το βιβλίο του Ίνγκβαρ: «Οι Αρχαιόθρησκοι Απέναντι στους Αποκρυφιστές», εκδόσεις «Ανοιχτή Πόλη», Αθήναι 1996, αναδημοσίευση με άδεια

1. Προϊστορικές, Προχριστιανικές και Μεταχριστιανικές Ρουνικές Βραχογραφίες Κι Εγχαράξεις: Στην Σουηδία μόνο, έχουν καταμετρηθεί περίπου 3.000 ενεπίγραφοι βράχοι με πιό φημισμένο τον βράχο του Ρόεκ (9ος αιώνας μ.α.χ.χ.) που φιλοξενεί έπος 725 ρουνών. Στη Νορβηγία και τη Δανία έχουν καταμετρηθεί περίπου χίλιες επιγραφές και μικρότερες στον αριθμό στη Βρετανία, την Ισλανδία, την Ιρλανδία, την Αυστρία, τη Γερμανία, την Ελβετία, την Ιταλία και την Ισπανία.
H χρήση των ρουνών «κατηγορήθηκε» τελικά από την Εκκλησία ως σημαντικός φορέας συντηρήσεως της ανεπιθυμήτου εθνικής παραδόσεως των βορείων λαών, και απαγορεύθηκε τελικά με Σύνοδο εν έτει 1412. (Αν και η ρουνική γραφή γενικεύεται τον 3ο με 2ο αιώνα π.α.χ.χ., αρκετοί χαρακτήρες της εμφανίζονται σε κεραμικά του 5.000 π.α.χ.χ., ενώ η σύνδεση και αντιστοιχία κάποιων με συγκεκριμένες θεότητες αποδεικνύεται γύρω στα 1.500 π.α.χ.χ., εποχή στην οποία και τοποθετείται η τελική διαμόρφωση της Οντινιστικής κοσμοαντιλήψεως, θρησκείας και μυθολογίας).

2. Οι Ρωμαίοι Συγγραφείς και Ιστορικοί: Την εποχή της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας έχουμε τις πρώτες σαφείς περιγραφές των Οντινιστικών εθών και κοσμοαντιλήψεων. Ο Τάκιτος (περίπου 55-120 μ.α.χ.χ.) συνέγραψε λ.χ. λεπτομερείς περιγραφές των Γερμανικών και Σκανδιναβικών εθών στο βιβλίο του "Germania".

3. Ύστερες Ρωμαϊκές και Γοτθικές Μαρτυρίες: Ανάμεσά τους εκείνη των δύο διασωθέντων βιβλίων του λατινοφώνου Οστρογότθου ιστορικού Ιορδάνου από τη Δανουβία (μέσα του 6ου αιώνος). Ο Ιορδάνης διασώζει σημαντικά τμήματα από τη μυθολογία των ομοεθνών του της Σκανδιναβίας και της Ουκρανίας (καθώς και κάποιες πολύ ενδιαφέρουσες εθνολογικές πληροφορίες του Πρίσκου, που έζησε ανάμεσα στους ασιάτες Ούννους το 449).

4. Μαρτυρίες Αράβων και Βυζαντινών Συγγραφέων: Η πιό σημαντική και ολοκληρωμένη αραβική μαρτυρία είναι εκείνη του Ίμπν Φαντλάν που (ως αυτόπτης μάρτυς) περιγράφει τα έθιμα των Βίκινγκς του Βόλγα (922 μ.α.χ.χ.) στο έργο του "Risala". Έπονται εκείνες των Ίμπν Χορανταντμπάχ, Ίμπν Χουρντανταμπί, του γεωγράφου Ίμπν Χαουγκάλ, του αστρονόμου Ιμπραήμ Ίμπν Γιακούμπ και του γεωγράφου Μωχάμεντ Μουγκαντοσί πάνω στο εμπόριο των Βίκινγκς στην Κασπία Θάλασσα και τη Βαγδάτη (985). Από τις μαρτυρίες των Βυζαντινών, ξεχωρίζει το "Χρονικό του Νέστορα" γραμμένο τον 10ο ή 11ο αιώνα, το οποίο ασχολείται με τη σκανδιναβική δυναστεία του Όλεγκ η οποία βασίλευε στους Ρώσους μέχρι το 945, έτος κατά το οποίο εστέφθη ο με σλαβικό όνομα (Σβιατοσλάβ) υιός τού βασιλέως Ίνγκβαρ.

5. Οι Χριστιανοί Χρονογράφοι: Ένας από αυτούς υπήρξε ο Αδάμ της Βρέμης, κληρικός που φιλοξενήθηκε από τον Σουηδό βασιληά Σβέην Έστριτζον (1047-74). Το βιβλίο που συνέγραψε ο Αδάμ της Βρέμης, εμπεριέχει λεπτομερείς περιγραφές παγανιστικών εορτών και ιεροπραξιών της Ουψάλλα, καθώς και περιγραφές των εκεί Ναών και λατρευτικών αγαλμάτων του Όντιν, του Θώρ και της Φρέγια. Άλλη σημαντική μαρτυρία είναι εκείνη του ιεραποστόλου Ανσγκάρ, ο οποίος επεσκέφθη δύο φορές την Ανατολική Σουηδία, καθώς και η "Ιστορία των Νορβηγών Βασιλέων" του μοναχού Θεοδρίκου (1180). Σημαντικά υπήρξαν επίσης και το "Αγγλοσαξωνικό Χρονικό" (9ος αιώνας), τα Ιρλανδικά Χρονικά Ούλστερ, Σκοτόρουμ και Ινισφάλλεν, καθώς και η αγγλική μετάφραση, επί βασιλέως Άλφρεντ, του βιβλίου του Οροσίου "Ιστορία Κατά Των Εθνικών" (Historiae Adversum Paganos) στην οποία έχει εισαχθεί αυθαίρετα ένα πρόσθετο κεφάλαιο σχετικά με τους κατοίκους των Σκανδιναβικών και Βαλτικών χωρών.

6. Οι Παλαιές (Έμμετρες) Έδδες: Η πρώτη (Codex Regius), ανήκει στον 10ο ή 13ο αιώνα και ανακαλύφθηκε το 1643 στην Ισλανδία. Εμπεριέχει 29 μυθολογικά και ηρωϊκά ποιήματα. Η δεύτερη (Arnamagnaean Codex) εμπεριέχει 6 ποιήματα, 5 εκ των οποίων συμπεριλαμβάνονταν ήδη στην πρώτη. Η Έμμετρη Έδδα χωρίζεται ουσιαστικά σε δύο τμήματα. Το πρώτο ("Voeluspa" ήτοι "Η Προφητεία Της Συβίλλας") είναι ένα είδος Κοσμογονίας, ενώ το δεύτερο ("Havamal" ήτοι "Λόγοι Του Υψίστου") επικεντρώνεται στους άθλους του Όντιν και των άλλων Θεών.

7. Τα Σκαλδικά Ποιήματα: Αυτά είναι ευλογίες και ελεγείες ποιητών υπέρ συγκεκριμένων επιφανών συγχρόνων τους, προγόνων τους, υπέρ διαφόρων φυλών, Θεών κ.λ.π

8. Η Πεζή Έδδα: Αποτελεί έργο του προικισμένου παγανιστή Ισλανδού Σνόρι Στούρλουσον (1179-1241), πολιτικού ηγέτη, δικαστή και ιστορικού που δολοφονήθηκε στο Ρέϊκχολτ κατ' εντολήν του Νορβηγού βασιλέως Χαακόν.

9. Το Gesta Danorum: Πρόκειται για ένα 16τομο έργο του Νταίην Σάξο Γραμμάτικους γραμμένο στα λατινικά εν έτει 1215, και αποτελεί μιά Ιστορία του έθνους των Δανών από την προϊστορία (επί βασιλείας του μυθικού βασιλέως Νταν) έως τις κατακτήσεις του βασιλέως Κανούτ (1185). Αντίθετα απ'τον Ισλανδό Στούρλουσον, ο χριστιανός συγγραφέας του "Gesta Danorum" παρουσιάζει σε αρκετά σημεία με αρνητικό τρόπο τα προγονικά του "ειθότα", αλλά δεν αποφεύγει ωστόσο να συνεισφέρει ούτως ή άλλως σε μία καλή καταγραφή μίας δισχιλιετούς παραδόσεως που διαφορετικά θα ήταν σήμερα παντελώς άγνωστη σε εμάς.

10. Τα Ισλανδικά Έπη: Πρόκειται για πάνω από επτακόσιες (!) Sagas, χρονολογούμενες από τον 11ο αιώνα και εντεύθεν. Κάποιες από αυτές, οι λεγόμενες Fornalda Sagas ("Έπη της Αρχαιότητος") υμνούν μύθους και ήρωες των Γερμανών και των Βίκινγκς που αφορούν εποχές πολύ προγενέστερες της εγκαταστάσεως των τελευταίων στο νησί. Περίφημη είναι και η λεγόμενη Voelsunga Saga, που αποτελεί την Ισλανδική εκδοχή του γερμανικού "Θρύλου των Νιμπελούγκεν". Άλλες αρκετά σημαντικές Sagas είναι οι Burntnjal Saga (13ος αιώνας), Hrafnkel's Saga (13ος), Laxdaela Saga (13ος), Olaf Tryggvason's Saga (14ος) κ.ά. (Από τα Ισλανδικά Έπη συνέθεσε και ο Άρι Θόργκιλσον στις αρχές του 12ου αιώνος τη "Βίβλο των Ισλανδών", την περίφημη Islendingabok)και τέλος,

11. H Προφορική Παράδοση και η Λαογραφία.


«Είμαστε οι Ινδιάνοι της Ελλάδος»


 

Δελτίο Τύπου 185 / 13. 5. 2006

Με ημερομηνία 7 Μαϊου 2006 απεστάλη Υπόμνημα του Υπάτου Συμβουλίου των Ελλήνων Εθνικών (ΥΣΕΕ) αναφορικά με την ανάγκη για:

  1. ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΝΟΜΙΚΗΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΘΝΙΚΗ ΘΡΗΣΚΕΙΑ
  2. ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΥΤΗΣ ΩΣ ΤΜΗΜΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ «ΕΘΝΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ»
  3. ΘΕΣΜΙΚΗ ΚΑΘΙΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΙΣΟΝΟΜΙΑΣ, ΙΣΟΠΟΛΙΤΕΙΑΣ ΚΑΙ ΙΣΗΓΟΡΙΑΣ ΤΗΣ

στους κ.κ. Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, Πρωθυπουργό της Ελλάδος, Υπουργό Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, Υπουργό Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και Υπουργό Πολιτισμού,

με κοινοποίηση σε 16 ακόμα σχετιζόμενους με το ζήτημα φορείς (διεθνείς Οργανισμούς, Ελληνικά πολιτικά Κόμματα, Μη κυβερνητικές Οργανώσεις, κ.ά.).

Το κείμενο του Υπομνήματος βρίσκεται εδώ  Αναφορά στο υπόμνημα του ΥΣΕΕ προς την κυβέρνηση σχετικά με τα δικαιώματα των Ελλήνων Εθνικών από την εφημερίδα ΕΘΝΟΣ του Σάββατου 13.5.2006

[ δείτε την σελίδα ]Το 7ο Παγκόσμιο Συνέδριο Εθνικών Θρησκειών
, που είχε θέμα «Οι Υψηλές Αξίες των Προχριστιανικών Παραδόσεων και Θρησκειών», πέρασε πια στην Ιστορία, όχι τόσο ως το μεγαλύτερο έως τώρα πολιτιστικό γεγονός στην Ελλάδα σε ό,τι αφορά τον σεβασμό στις προχριστιανικές παραδόσεις των λαών της γής , αλλά, κυρίως, ως ένα πέρα για πέρα επιτυχημένο διεθνές συνέδριο ...
[ περισσότερα ]

 © Πνευματικά δικαιώματα Ύπατο Συμβούλιο των Ελλήνων Εθνικών
Τα περιεχόμενα καθώς και οι υπηρεσίας του δικτυακού τόπου ysee.gr διατίθενται στους επισκέπτες του για προσωπική χρήση και ενημέρωση και δεν επιτρέπεται η χρήση αυτών για εμπορικούς σκοπούς με οποιοδήποτε άλλο μέσο, ηλεκτρονικό ή μη, χωρίς την έγγραφη άδεια του Υ.Σ.Ε.Ε. Επιτρέπεται η χρήση αυτών σε άλλους δικτυακούς τόπους εφόσον υπάρχει αναφορά και σύνδεση με το ysee.gr. Δεν επιτρέπεται η χρησιμοποίηση των περιεχομένων του δικτυακού τόπου ysee.gr για υβριστικούς ή δυσφημιστικούς σκοπούς. Το Υ.Σ.Ε.Ε. δεν φέρει ευθύνη για το περιεχόμενο άλλων ιστοσελίδων στις οποίες μπορεί να οδηγούν συνδέσεις από το ysee.gr καθώς και για το περιεχόμενο των κειμένων που αναρτώνται στην Αγορά από τους χρήστες.