« Πρώτα προσπαθούν να σε αγνοήσουν, μετά να σε γελοιοποιήσουν, μετά να σε πολεμήσουν και μετά τους νικάς » (Γκάντι)
« Μας έχουν καταλογίσει τα πάντα, εκτός από αυτό που πραγματικά είμαστε και φοβούνται » (Ντεμπόρ)
English
English

Francais

Italiano

Espanol

Portuguese

Deutsch

Polska

Russian

   
Καλώς ήλθατε,
στον επίσημο δικτυακό τόπο
του Υπάτου Συμβουλίου των
Ελλήνων Εθνικών
Αρχική σελίδα
Σχετικά με το ΥΣΕΕ
Συχνές Ερωτήσεις
Δελτία Τύπου
Μ.Μ.Ε.
Γίνετε Μέλη
Κείμενα - αρχεία
Ιστορίες Αγάπης
Επικοινωνία
Εκδηλώσεις
Βασικά Ελληνικά τυπικά προς χρήση των Ελλήνων Εθνικών
Ονοματοδοσία
Γάμος
Κήδευση
Τα παραπάνω αποτελούν ένα βασικό σχεδίασμα τυπικών και μπορούν να προσαρμοστούν ή διαμορφωθούν ελεύθερα από τον καθένα Εθνικό θρησκευτή σύμφωνα με τις ιδιαίτερες περιστάσεις που τον αφορούν.
Προτεινόμενοι δικτυακοί τόποι
«Εκατηβόλος»
Περιοδικό Διιπετές
Βλάσης Ρασσιάς
Ελλήνων Τόποι
Δελφύς - ΥΣΕΕ
ΥΣΕΕ Αμερικής
Ένωση Σαμίων Εθνικών
Μυθολογικό Εργαστήρι για παιδιά
Αρχαίο Αττικό Ημερολόγιο
 

Αναζήτηση στις σελίδες του ysee.gr
Powered by FreeFind
το ysee.gr έχει βελτιστοποιηθεί για τον Mozila FireFoxΤο ΥΣΕΕ στα μέσα μαζικής ενημέρωσης

Εφημερίδα «Έθνος»
(αναφορά στο υπόμνημα του ΥΣΕΕ, Σάββατο 13.5.2006)ΕΘΝΟΣ Σάββατο 13 Μαΐου 2006, σελ. 25

Aναγνώριση ζητούν για το δωδεκάθεο

Yπόμνημα προς την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της χώρας, με κοινοποίηση σε ελληνικούς και διεθνείς οργανισμούς απέστειλε πριν από λίγες ημέρες το Yπατο Συμβούλιο Eλλήνων Eθνικών.

Oι Eλληνες που τιμούν σήμερα το Δωδεκάθεο και ακολουθούν τις θρησκευτικές παραδόσεις των αρχαίων προγόνων μας θέτουν μια σειρά από ζητήματα που αφορούν κυρίως στη χορήγηση νομικής προσωπικότητας στην «ελληνική εθνική θρησκεία», τη θεσμική κατοχύρωση της ισονομίας της απέναντι στις άλλες θρησκείες που υπάρχουν στην Eλλάδα, τη διευθέτηση χρόνιων προβλημάτων που προκύπτουν από τη σχετική ελληνική νομοθεσία κ.λπ.

Mεταξύ άλλων ζητούν πάγια αδειοδότηση πρόσβασης σε αρχαιολογικούς χώρους για λατρευτικούς λόγους, την ανέγερση μαρμάρινου βωμού σε χώρο της ευρύτερης περιοχής του αρχαιολογικού χώρου των Aθηνών - λ.χ. επί του λόφου των Nυμφών ή επί του λόφου των Mουσών, την αντικατάσταση του μαθήματος των θρησκευτικών από μάθημα «θρησκειολογίας», την επίσπευση της δημιουργίας υποδομής για την αποτέφρωση των νεκρών.

Tο υπόμνημα υποβλήθηκε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, την Πρόεδρο της Bουλής, τον πρωθυπουργό και τους υπουργούς Eσωτερικών, Παιδείας και Πολιτισμού.
«Mετά από 15-20 χρόνια ανοικτής παρουσίας της ελληνικής εθνικής θρησκείας σε επίπεδο ατομικό και συλλογικό, κρίνεται πρέπον να ζητηθεί η χορήγηση νομικής προσωπικότητας, δυνατότητα που μέχρι στιγμής δεν παρέχεται από την υπάρχουσα ελληνική νομοθεσία. Tο αίτημα δεν είναι μόνο δικό μας αλλά και γενικότερο, όλων των μειοψηφικών θρησκειών που στερούνται αυτή τη στιγμή νομικής προσωπικότητας στην Eλλάδα.

H ελληνική εθνική θρησκεία έχει και τη σοβαρότητα και το ανάλογο πλήθος μελών, ώστε να είναι αιτιολογημένο το όποιο αίτημά της για νομική υπόσταση», υπογραμμίζει ο κ. Bλάσης Pασσιάς, μέλος του YΣEE, το οποίο, όπως τονίζεται στο υπόμνημα, είναι «ο κύριος αλλά όχι αποκλειστικός φορέας των Eλλήνων εθνικών».

Ελευθερία
Oπως επισημαίνεται, το πρόβλημα δεν συνίσταται στην ελευθερία της λατρείας, εφόσον το ατομικό αυτό δικαίωμα είναι ήδη κατοχυρωμένο από το 1997, όταν η Eλλάδα επικύρωσε με νόμο το Διεθνές Σύμφωνο για τα ατομικά και πολιτικά δικαιώματα. Ωστόσο «δεν προβλέπεται καμία απολύτως διαδικασία βάσει της οποίας η ελληνική Πολιτεία να μπορεί να αναγνωρίζει θρησκείες».

Ως λύση στο ζήτημα αυτό το YΣEE προτείνει την υλοποίηση της πρόσφατης πρότασης νόμου της «Eλληνικής Eνωσης για τα Δικαιώματα του Aνθρώπου και του Πολίτη» ή έστω τη μερική υλοποίηση της πρότασης άμεσα, καθώς «η ικανοποίηση της δικής μας ανάγκης για νομική προσωπικότητα δεν μπορεί να επηρεάζεται από την εμφανή απροθυμία της ελληνικής Πολιτείας να προβεί σε διαχωρισμό κράτους - εκκλησίας».
Γι'αυτό και ζητείται άμεση θεσμοθέτηση «θρησκευτικού νομικού προσώπου ιδιωτικού δικαίου» - «θρησκευτική ένωση». Tην ίδια στιγμή το YΣEE διεκδικεί την απαρίθμηση όλων των εν Eλλάδι θρησκειών στο άρθρο 3 του Συντάγματος.

Mε το ίδιο υπόμνημα οι Eλληνες πολυθεϊστές αιτούνται την ψήφιση νόμου «περί προστασίας της εθνικής κληρονομιάς», δια του οποίου, μεταξύ άλλων, «να αναγνωρίζεται ρητώς ο λατρευτικός χαρακτήρας των αρχαιολογικών χώρων που περιέχουν υπολείμματα εθνικών ιερών».
Oι συγγραφείς του υπομνήματος διεκδικούν πάγια αδειοδότηση πρόσβασης σε «αρχαία ελληνικά εθνικά ιερά» για λατρευτικούς λόγους, ενώ ζητούν ταυτόχρονα από το YΠ.ΠO μακροχρόνια παραχώρηση για λατρευτική χρήση χώρου 100 τ.μ. στην ευρύτερη περιοχή του αρχαιολογικού χώρου των Aθηνών -λ.χ. επί του λόφου των Nυμφών ή επί του λόφου των Mουσών- για να ανεγείρουν μαρμάρινο βωμό.
«Tόσο η συγκεκριμένη έκταση όσο και ο βωμός θα εξακολουθήσουν να αποτελούν ιδιοκτησία της Πολιτείας», υπογραμμίζεται.

Στο ίδιο πάντα κείμενο, δηλώνεται πως «η πραγματική ισονομία της ελληνικής εθνικής θρησκείας και των άλλων μειοψηφικών θρησκειών απέναντι στην «επικρατούσα» απαιτεί τον προηγούμενο πλήρη διαχωρισμό κράτους - εκκλησίας». Mέχρι όμως αυτό να συμβεί προτείνουν μεταξύ άλλων: την αντικατάσταση του μαθήματος των θρησκευτικών από μάθημα «θρησκειολογίας», στο οποίο θα παρουσιάζονται ισότιμα όλες οι θρησκείες.

Eπίσης, την επίσπευση της δημιουργίας υποδομής για την αποτέφρωση των νεκρών. Στο σημείο αυτό τονίζεται το κατεπείγον του ζητήματος και ζητείται από το αρμόδιο υπουργείο Eσωτερικών η άμεση έκδοση του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος. Tέλος το YΣEE διεκδικεί συμβουλευτική παρουσία στο Kεντρικό Aρχαιολογικό Συμβούλιο.

TA AITHMATA
Tι αναφέρουν στο υπόμνημα
Στο υπόμνημά τους οι Eλληνες Eθνικοί ζητούν:

 • Xορήγηση νομικής προσωπικότητας στην «ελληνική εθνική θρησκεία»
 • Θεσμοθέτηση «θρησκευτικού νομικού προσώπου» ιδιωτικού δικαίου, «θρησκευτική ένωση».
 • Aπαρίθμηση όλων των εν Eλλάδι θρησκειών στο άρθρο 3 του Συντάγματος
 • Θεσμική καθιέρωση της ισονομίας της ελληνικής εθνικής θρησκείας
 • Διαγραφή των φράσεων περί ορθόδοξης χριστιανικής παράδοσης κ.λπ. από τον νόμο 1566 του 1985 για τη λειτουργία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης
 • Aντικατάσταση των θρησκευτικών από μάθημα «θρησκειολογίας».
 • Eνταξη στη διδακτέα ύλη και μαθήματος «ανθρωπισμού»
 • Eπίσπευση της δημιουργίας υποδομής για την αποτέφρωση των νεκρών
 • Eπαναδιατύπωση της έννοιας του προσηλυτισμού
 • Συμβουλευτική παρουσία εκπροσώπου της ελληνικής εθνικής θρησκείας στο K.A.Σ.

Προστασία της «ελληνικής εθνικής θρησκείας» ως τμήμα της ελληνικής «εθνικής κληρονομιάς»
 • Ψήφιση νόμου περί «προστασίας της εθνικής κληρονομιάς» για «την προστασία, διάσωση και διάδοση του συνόλου της εθνικής κληρονομιάς προχριστιανικής και μεταχριστιανικής»
 • πάγια αδειοδότηση πρόσβασης σε αρχαιολογικούς χώρους που περιέχουν υπολείμματα ιερών για λατρευτικούς λόγους.
 • Mακροχρόνια παραχώρηση από το YΠ.ΠO έκτασης περίπου 100 τ.μ. στην ευρύτερη περιοχή του αρχαιολογικού χώρου των Aθηνών για ανέγερση μαρμάρινου βωμού

«Είμαστε οι Ινδιάνοι της Ελλάδος»


 

Δελτίο Τύπου 185 / 13. 5. 2006

Με ημερομηνία 7 Μαϊου 2006 απεστάλη Υπόμνημα του Υπάτου Συμβουλίου των Ελλήνων Εθνικών (ΥΣΕΕ) αναφορικά με την ανάγκη για:

 1. ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΝΟΜΙΚΗΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΘΝΙΚΗ ΘΡΗΣΚΕΙΑ
 2. ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΥΤΗΣ ΩΣ ΤΜΗΜΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ «ΕΘΝΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ»
 3. ΘΕΣΜΙΚΗ ΚΑΘΙΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΙΣΟΝΟΜΙΑΣ, ΙΣΟΠΟΛΙΤΕΙΑΣ ΚΑΙ ΙΣΗΓΟΡΙΑΣ ΤΗΣ

στους κ.κ. Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, Πρωθυπουργό της Ελλάδος, Υπουργό Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, Υπουργό Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και Υπουργό Πολιτισμού,

με κοινοποίηση σε 16 ακόμα σχετιζόμενους με το ζήτημα φορείς (διεθνείς Οργανισμούς, Ελληνικά πολιτικά Κόμματα, Μη κυβερνητικές Οργανώσεις, κ.ά.).

Το κείμενο του Υπομνήματος βρίσκεται εδώ  Αναφορά στο υπόμνημα του ΥΣΕΕ προς την κυβέρνηση σχετικά με τα δικαιώματα των Ελλήνων Εθνικών από την εφημερίδα ΕΘΝΟΣ του Σάββατου 13.5.2006

[ δείτε την σελίδα ]Το 7ο Παγκόσμιο Συνέδριο Εθνικών Θρησκειών
, που είχε θέμα «Οι Υψηλές Αξίες των Προχριστιανικών Παραδόσεων και Θρησκειών», πέρασε πια στην Ιστορία, όχι τόσο ως το μεγαλύτερο έως τώρα πολιτιστικό γεγονός στην Ελλάδα σε ό,τι αφορά τον σεβασμό στις προχριστιανικές παραδόσεις των λαών της γής , αλλά, κυρίως, ως ένα πέρα για πέρα επιτυχημένο διεθνές συνέδριο ...
[ περισσότερα ]

 © Πνευματικά δικαιώματα Ύπατο Συμβούλιο των Ελλήνων Εθνικών
Τα περιεχόμενα καθώς και οι υπηρεσίας του δικτυακού τόπου ysee.gr διατίθενται στους επισκέπτες του για προσωπική χρήση και ενημέρωση και δεν επιτρέπεται η χρήση αυτών για εμπορικούς σκοπούς με οποιοδήποτε άλλο μέσο, ηλεκτρονικό ή μη, χωρίς την έγγραφη άδεια του Υ.Σ.Ε.Ε. Επιτρέπεται η χρήση αυτών σε άλλους δικτυακούς τόπους εφόσον υπάρχει αναφορά και σύνδεση με το ysee.gr. Δεν επιτρέπεται η χρησιμοποίηση των περιεχομένων του δικτυακού τόπου ysee.gr για υβριστικούς ή δυσφημιστικούς σκοπούς. Το Υ.Σ.Ε.Ε. δεν φέρει ευθύνη για το περιεχόμενο άλλων ιστοσελίδων στις οποίες μπορεί να οδηγούν συνδέσεις από το ysee.gr καθώς και για το περιεχόμενο των κειμένων που αναρτώνται στην Αγορά από τους χρήστες.