Δελτίο Τύπου 436/ 05.02.2025
Είναι ευρέως γνωστό ότι το περιεχόμενο της διδασκαλίας κομβικών μαθημάτων, στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, χρησιμοποιείται τεχνηέντως ως προπαγανδιστικός «πολιορκητικός κριός» από την ορθόδοξη εκκλησία, προκειμένου να «αλώσει» τον εγκέφαλο και την σκέψη των μαθητών της πατρίδας μας.
Οι μεθοδευμένες παρεμβάσεις της εκκλησίας στην διαμόρφωση της ύλης των σχολικών εγχειριδίων συνίστανται, μεταξύ των πολλών άλλων, στην ενσωμάτωση σοβαρών επιστημονικών αστοχιών και παρανοήσεων που παραμορφώνουν και διαστρέφουν την ελληνική μυθολογική παράδοση. Οι παρανοήσεις αυτές υπαγορεύονται από μια μονοθεϊστική – βιβλική ανάγνωση της ελληνικής μυθολογίας, ενώ παράλληλα εμβολίζουν εμφανώς την διδασκαλία του μαθήματος της ιστορίας με στοιχεία της χριστιανικής διδασκαλίας.
Το Ύπατο Συμβούλιο των Ελλήνων Εθνικών (ΥΣΕΕ), ως φορέας της Ελληνικής Εθνικής Θρησκείας, έχει αναδείξει πολλές φορές ανάλογα θέματα, με δημόσιες παρεμβάσεις του προς το υπουργείο Παιδείας.
Σήμερα παρεμβαίνουμε και πάλι, καθώς πρόσφατα γίναμε αποδέκτες επιστολών διαμαρτυρίας από μέλη μας που είναι γονείς μαθητών, στις οποίες επισημαίνονται ενδεικτικά τέτοια προβλήματα. Συγκεκριμένα για το σχολικό εγχειρίδιο της Γ΄ Δημοτικού «Ιστορία: Από τη Μυθολογία στην Ιστορία» επισημαίνονται χαρακτηριστικά τα εξής:
1. Ερμηνεία της κοσμογονίας: Στην εισαγωγή με τίτλο «Η Δημιουργία του Κόσμου» (σελ.7) τίθενται ερωτήματα όπως «Ποιος έφτιαξε τη Γη;», στα οποία ενσωματώνονται έννοιες «δημιουργίας» και «δημιουργού» που δεν υπάρχουν στην ελληνική κοσμοθέαση. Αυτή η προσέγγιση παραπέμπει στη βιβλική θεολογία, αγνοώντας ότι στη Θεογονία του Ησίοδου δεν υπάρχει δημιουργός, αλλά αυτογέννηση των πρώτων κοσμογονικών οντοτήτων (Χάος, Γαία, Έρως).
2. Παραποιήσεις στη Θεογονία: Στη σελίδα 8 αρχικά αναφέρεται ότι το «Χάος υπήρχε μόνο του» αντίθετα από τον Ησίοδο που παραδίδει ότι «γεννήθηκε πρώτο». Έπειτα αναφέρεται ότι «από το Χάος γεννήθηκε η Γη», γεγονός που έρχεται σε αντίθεση με την Ησιόδεια παράδοση. Η Γαία είναι αυτογέννητη και δεν «γεννήθηκε από το Χάος». Επίσης παραλείπεται εντελώς ο Έρως ως θεμελιώδης κοσμογονική οντότητα, παρά την κεντρική του σημασία στη κίνηση και στην συνεκτική ενότητα άλλων κοσμογονικών οντοτήτων.
3. Ανακρίβειες για τους Ολύμπιους θεούς: Στη σελίδα 11, ο Δίας περιγράφεται ελλιπώς ως θεός που «ρίχνει αστροπελέκια όταν θυμώνει», αποκομμένος από τη σύνδεσή του με τη δικαιοσύνη και τη θεία τάξη, όπως αναφέρεται από την Ησιόδεια παράδοση στο Έργα και Ημέρες. Παράλληλα, ενώ ο Ποσειδώνας παραλείπεται ως προστάτης των ναυτικών, εισάγεται αυθαίρετα μια αναφορά στον Άγιο Νικόλαο (σελ.14), που εμπλέκει την χριστιανική θεολογία σε μάθημα που αφορά την ελληνική θεολογία.
4. Ο μύθος του Προμηθέα: Στη σελίδα 19, η αφήγηση παραλείπει τη ύπαρξη του Επιμηθέα και της συμβουλής του αδερφού του Προμηθέα να μη δεχτεί δώρο από τους θεούς, αλλοιώνοντας τη σημασία του μύθου. Επίσης, παρουσιάζεται η Πανδώρα ως υπαίτια για την απελευθέρωση των δεινών, ενώ η ευθύνη βαραίνει τον Επιμηθέα. Έτσι εύκολα μπορεί να δημιουργηθεί σύγχυση με την βιβλική Εύα που θεωρείται υπαίτια δεινών. Τέλος, η αποσιώπηση της απελευθέρωσης του Προμηθέα από τον Ηρακλή δημιουργεί την εσφαλμένη εικόνα ενός αμείλικτου Δία.
Είναι αδήριτη και επιτακτική ανάγκη να λειτουργήσει επιτέλους το υπουργείο Παιδείας ως υπουργείο μιας σύγχρονης, δημοκρατικής, ευρωπαϊκής χώρας του 21ου αιώνα, περιορίζοντας τις παρεμβάσεις της εκκλησίας αποκλειστικά και μόνο «στα του οίκου της».