Η Ελληνική Εθνική Θρησκεία εόρτασε με μεγαλοπρέπεια και ευσέβεια τα Ασκληπιεία και την Εαρινή Ισημερία, το Σάββατο 22 Μαρτίου, στον αδειοδοτημένο Ναό της στην Αθήνα.

Στην Ιεροπραξία τιμήθηκε η κυρίαρχη θεότητα του μηνός η Αθηνά και το πολικό της αντίστοιχο ο Ήφαιστος. Ακολούθησε ειδική Τελετουργία για τον θεό Ασκληπιό και επίκληση για Υγεία και με απαγγελία ύμνων στις ρυθμιστικές και αρμονιστικές θεότητες των εποχών και της φύσης καλωσορίσαμε την Άνοιξη.

Ακολούθησε δείπνο από συμβολών.

Τα Ασκληπιεία και η Εαρινή Ισημερία εορτάστηκαν, επίσης, σε Σέρρες, Θεσσαλονίκη, Φθιώτιδα, Κύπρο κ.ά.

«Σύμβολο της Εαρινής Ισημερίας είναι ο Κριοφόρος, που αποτελεί και λειτουργικό επίθετο του θεού Ερμού. Ο Ερμής Κριοφόρος, αυτός που φέρει στους ώμους ή στην αγκαλιά του κριό, είναι ο Αγήτωρ, Ηγεμόνιος και Ενόδιος θεός που ενεργεί ως οδηγός των ανθρώπων ενισχύοντας την διάθεση για πνευματική εξέλιξη. Ο κριός είναι ζώο γονιμοποιητικό του οποίου η γενετική δύναμη συντηρεί και πολλαπλασιάζει την ζωή. Ο Παυσανίας πληροφορεί για αγάλματα Κριοφόρου Ερμού και Κόρης που βρίσκονταν σε δάσος στην Μεσσηνία όπου τελούνταν Μυστήρια. Αυτή η γονιμική πλευρά του Ερμού ερμηνεύεται ως το αρσενικό στοιχείο, η γονιμοποιός δύναμη που επιζητεί να ενωθεί με την Περσεφόνη, το θηλυκό στοιχείο, για να μπορέσει να λειτουργήσει το παραγωγικό έργο της φύσης. Στην Εαρινή Ισημερία ανέρχεται η θεά Περσεφόνη στην γη με το ρόδι ανά χείρας, ιερό δώρο του Πλούτωνος για την ένωσή τους, σύμβολο της αφθονίας και της γονιμότητας. Η Περσεφόνη είναι η δύναμη της εαρινής εποχής, η Κόρη που γεμίζει καρπούς την φύση και με την ιερή ισχύ της φανερώνει τα νέα βλαστάρια.»

Απόσπασμα από το βιβλίο: «Ελληνική Θεολογία. Ο λατρευτικός κύκλος της Ελληνικής Εθνικής Θρησκείας», Ελένη Πετρή - Ελένη Ξάνθη, εκδόσεις Μήτις