Το Σάββατο 19 Οκτωβρίου, η Ελληνική Εθνική Θρησκεία γιόρτασε τα Ηράκλεια στον αδειοδοτημένο Ναό της στην Αθήνα προς τιμήν του ηλιακού θεού Ηρακλέους, ο οποίος κυριαρχεί στο πρώτο ήμισυ (Οκτώβριο – Δεκέμβριο) της σκοτεινής περιόδου (Οκτώβριος – Μάρτιος) της ετήσιας πορείας του ηλίου. Ο Ηρακλής κυριαρχεί σ' αυτό το μεσοδιάστημα που «αναχωρεί» ο Απόλλωνας και ο Ήλιος τρέπεται από «γεώργιος» σε «δημήτριο» και στρέφει το φως του στα χθόνια και υποχθόνια, ως μυστική δύναμη ζωής που μήνες μετά θα πυροδοτήσει την, υπό τον Θεό Διόνυσο, αναβλάστηση. Στην Ιεροπραξία τιμήθηκε επίσης, ο θεός Άρης ως κυρίαρχος θεός του μηνός. Ακολούθησε γεύμα από συμβολών.

«Ο Ηρακλής είναι έκφανση της θεϊκής οντότητας του Ηλίου. Στην ορφική παράδοση ταυτίζεται με τον αγέραστο Χρόνο και παρομοιάζεται με δράκοντα που έχει κεφάλια ταύρου και λέοντος και ενδιάμεσα κεφάλι με θεϊκό πρόσωπο, περιγραφή που τον συνδέει επίσης με τον φτερωτό Φάνητα. Ο Ηρακλής, διερχόμενος από τους 12 ζωδιακούς αστερισμούς κατά την διάρκεια του αστρονομικού έτους, έχει λειτουργίες ίδιες με εκείνες του Ηλίου. Είναι ο μεγασθενής, αστροχίτων και άλκιμος Τιτάν που χαρίζει υγεία και ευημερία. Την απαλεξίκακη ιδιότητα του φιλάνθρωπου θεού εκλιπαρούν οι άνθρωποι, προκειμένου να τους απαλλάξει από τις ολέθριες ασθένειες και να τους χορηγήσει τα φάρμακα των νόσων.

Ο Ηρακλής κυριαρχεί στην περίοδο μετά την Φθινοπωρινή Ισημερία μέχρι και το Χειμερινό Ηλιοστάσιο ως η πύρινη κοσμική πνοή που διαπερνά όλα τα επίπεδα της Φύσης και εγγυάται την διαρκή δημιουργία και ανανέωση. Με την ζωογόνο δύναμη διεισδύει στα έγκατα της γης ενεργοποιώντας την βλάστηση. Είναι ο παγκόσμιος Λόγος χάρη στον οποίο η Φύση είναι ισχυρή και κραταιά, αδάμαστη επίσης, καθώς μεταδίδει ισχύ και δύναμη στα μέρη της.

Ο φωτοδότης θεός είναι αυτός που μεταδίδει την ανδρεία και την ευψυχία ώστε αφενός ο άνθρωπος να μπορεί να υπερβεί τις αντιξοότητες και να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις αφετέρου να είναι σε θέση να παραμείνει προσηλωμένος στον στόχο του, χωρίς εκτροπές. Οι κραταιοί άθλοι του συνιστούν το αιώνιο και ανυπέρβλητο πρότυπο της υπέρβασης όλων των δυσκολιών που εμποδίζουν τον άνθρωπο να διαβεί το μονοπάτι για να φτάσει τον τελικό προορισμό που δεν είναι άλλος από την κατάκτηση της αρετής. Σε αυτό τα ταξίδι, εκτός από γενναιότητα και θάρρος, χρειάζεται και την φιλοσοφία που του πρσφέρει τα πνευματικά εφόδια για να πετύχει τον στόχο του. Δίχως τα πνευματικά εργαλεία είναι αδύνατον να καλλιεργηθεί η επιμονή, η εστίαση, αφοσίωση, το συνετό φρόνημα και όλες οι αγωνιστικές αρετές. Αυτή η σύζευξη Ευψυχίας και Σωφροσύνης αποτελεί το εχέγγυο για την απόκτηση της ποιότητας εκείνης που εξασφαλίζει στον άνθρωπο την ψυχική πληρότητα και αρτιότητα.

Το αστείρευτο ηλιακό πρότυπο της ανδρείας, της αρετής και του ηρωισμού προσωποποιείται στον θνητό ήρωα Ηρακλή, ο οποίος αφιερώνεται στην ευεργεσία των συνανθρώπων του με όπλα την σωματική αλκή και τον ενάρετο βίο, τα οποία και αξιοποιεί πάντα για αγαθό σκοπό, καθιστώντας τον ηρωικό άθλο όχι μια απλή πράξη γενναιότητας, αλλά μια πράξη που εμπεριέχει την ίδια την αρετή. Καθίσταται έτσι το εξαιρετικό πρότυπο του ποιοτικού ανθρώπου που μέσα από τους κόπους φτάνει στην αποθέωση.

Στα Ηράκλεια τιμάται πρωτίστως η αγωνιστική και θριαμβευτική φύση του Καλλίνικου Ηρακλέους, που προάγει την ένδοξη νίκη στον αθλητικό, τον κοινωνικό, τον πολιτικό μα κυρίως τον πνευματικό στίβο.»

ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΩΝ ΣΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ